Prepoznavši našu kvalitetu i stručnost u poslovanju, trgovački časopis In Store objavljuje naše stručne članke iz domene vaga i ovjeravanja vaga u trgovačkom sektoru. Stručni članak Vam donosimo u cjelosti:

Trgovačke vage

Vage s ispisom etikete

  Trgovačke vage koje ispisuju etikete, a koje se potom lijepe na izvagani artikl najzastupljenije su vage u našim prodavaonicama. Trgovačke vage se, prije svega, koriste za određivanje mase, odnosno vaganje namirnica koje se prodaju na način da ih kupac sam odabire i važe ili ih prodajno osoblje reže, porcionira ili komadno važe i nudi kupcu. Pri nabavci namirnica u marketima se gotovo dnevno susrećemo sa samoposlužnom vagom gdje se pritiskom na željeni proizvod odmah kreira i ispisuje etiketa s nazivom, odvagom i cijenom tog proizvoda.

            Što se krije iza te etikete? Jeste li se ikad zapitali kako se kreira jedna takva etiketa? Naime, takve vage iziskuju programiranje, odnosno stručnu tehničku podršku, gdje se svi artikli koje jedna prodavaonica ima, moraju prvotno unijeti u vagu. Također, programibilno se zadaje struktura bar koda koji je otisnut na etiketi. To je smisleni niz tamnih linija i svijetlih međuprostora koji omogućavaju elektronskoj opremi očitavanje sadržanih informacija o proizvodu, a razlikuju se prema količini i strukturi podataka. Najzastupljeniji bar kodovi su jednodimenzionalni, a od njih se najviše koristi EAN-13. Dakle, izvagana roba obilježava se bar kod etiketom kojom se na blagajni točno evidentira težina i vrijednost izvagane robe. Nakon što kupac sam izmjeri težinu željene robe i nakon vaganja zalijepi etiketu s bar kodom na vrećicu u kojoj je roba, ta se vrećica na blagajni kontrolira čitanjem bar koda i vaganjem na tzv. “check-out vagi”, odnosno usporedi se vrijednosno i težinski.

            Vage tih karakteristika su povezane u sustav, olakšavaju praćenje stanja robe te omogućavaju promjene na pojedinom artiklu i/ili cijelom asortimanu proizvoda koji se nude preko vage. Sve više malih trgovaca okreće se korištenju tzv. vaga etiketirki, upravo iz razloga povezivanja u sustav i modernizacije cjelokupnog poslovanja.

            Na tržištu se najčešće koriste trgovačke vage s ispisom etikete, koje imaju dva mjerna opsega. S gledišta mjeriteljske struke to su tzv. dvopodručne vage, s maksimalnim kapacitetom 6/15 kg, što znači da vaga do 6 kg obuhvaća prikaz mase svakih 2 g, dok u području od 6 kg do 15 kg obuhvaća prikaz mase svakih 5 g. Osnovni uvjet za korištenje vage preko koje se vrši prodaja, pri čemu cijena ovisi o određenoj težini proizvoda, je da mora biti ovjerena, što znači da se vrši ocjena njezine sukladnosti sa zahtjevima zakonskog mjeriteljstva.

Ovjerena trgovačka vaga, sukladno važećim zakonskim propisima, označava se na vidljivom mjestu ovjernom naljepnicom ovlaštenog tijela za ovjeravanje, a ovjerno razdoblje traje dvije godine.

            Kao što je već navedeno, klasične trgovačke vage s ispisom etiketa imaju još uvijek primjenu i vrlo su zastupljene u trgovinama i marketima gdje se namirnice režu, porcioniraju ili komadno važu, kako od strane prodajnog osoblja, tako i samostalno od strane kupaca.  

Međutim, noviji pristup i metodologija prodaje na način da je u trgovini, marketu sve rezano, porcionirano, izvagano i etiketirano, odnosno ono što kupac odabire važe se na blagajni, rezultira time da se klasične trgovačke vage s ispisom etikete više ne koriste u tolikoj mjeri, već tehnološki napredak nudi novitete u primjeni trgovačkih vaga. To znači da klasične trgovačke vage s ispisom etiketa zamjenjuju skener vage instalirane na blagajnama pri izlazu iz trgovine, preko kojih se u jednom koraku vrši vaganje i prijenos podataka u sustav, te ispis težine, jedinične cijene i ukupne cijene na računu, a u prodajnom prostoru ostaju samo kontrolne vage za kontrolu težine odabranih proizvoda, prije svega svježeg voća i povrća. Takvi noviteti se koriste prvenstveno u velikim trgovačkim lancima, dok je za manje prodavaonice trgovačka vaga s ispisom etikete i više nego dovoljno moderan pristup trgovini.

 

Tvrtka Vage Lukavečki d.o.o. ovlašteno je tijelo za pripremu i ovjeravanje vaga te ovlašteni mjeriteljski laboratorij za neautomatske vage svih razreda točnosti. Kao jedan od najznačajnijih poslovnih subjekata u mjeriteljskoj djelatnosti u RH, tvrtka Vage Lukavečki d.o.o. nudi usluge ovjeravanja na cijelom području RH. Osim usluga, svojim kupcima i partnerima tvrtka nudi proizvode, tj. izuzetno kvalitetne trgovačke vage, renomiranog proizvođača CAS Corporation Co. Ltd., čiji su službeni zastupnik i jedini distributer u Hrvatskoj.

Vage Lukavečki d.o.o. svojim kompetencijama, opremom i ljudskim resursima može svojim partnerima i kupcima ponuditi kvalitetnu, cjelovitu i pravovremenu uslugu i proizvod u pogledu servisa i ovjeravanja vaga. U svojem pristupu nastoji se prilagoditi potrebama korisnika te u tom smislu pri preuzimanju vage daje na korištenje zamjensku vagu, kako bi se djelatnost korisnika mogla nesmetano odvijati.

Dugi niz godina Vage Lukavečki posluju u toj specifičnoj gospodarskoj djelatnosti, a svoju su kvalitetu i profesionalnost dokazali kroz suradnju s mnogobrojnim, značajnim poslovnim partnerima u gospodarskom poslovanju te prepoznatljivošću na tržištu.

Područje trgovačke djelatnosti vrlo je široko i zahtjevno te usko povezano i međuovisno s mjeriteljskom djelatnošću, a s obzirom na to, razvoj mjerila mase i mjeriteljske struke, u cilju odgovora na zahtjeve u trgovini, stalan je i neprekinut, što svakako pridonosi sigurnosti i zaštiti prvenstveno potrošača, ali i ostalih sudionika i aspekata životnog prostora, sukladno odredbama zakonskih propisa iz područja mjeriteljstva, prije svega Zakona o mjeriteljstvu.

 

Stručni članak možete pogledati i ovdje: http://www.instore.hr/onlinemagazine/2017/57/

 

 

Categories : Blog